DILEMA GENERASI MUDA MALAYSIA PADA PEKERJAAN PERTAMA

Assalamualaikum w.b.t

Melangkah ke alam pekerjaan merupakan salah satu cabang yang mencabar bagi setiap orang yang baru pertama kali masuk ke alam pekerjaan ini.Pelbagai cabaran perlu dihadapi oleh setiap graduan yang baru memasuki alam pekerjaan ini.Oleh sebab inilah setiap graduan perlulah mempersiapkan diri samaada daripada segi mental dan fizikal bagi membolehkan kita semua bersedia menghadapi cabaran yang berliku ini.InshaaAllah hari ini aku nak bincangkan dilema yang dihadapi oleh para graduan secara santai tetapi berilmiah.InshaaAllah.


  • "Aku sorang-sorang je duduk kat office ni.Rindu nak jumpa geng-geng seangkatan dulu-dulu.Siapa nak 'Pillow talk' dengan aku ni"??

Kelemahan pengurusan sumber kewangan.Cukup bulan duit habis!
  • Setiap bulan duit habis hilang entah ke mana.Tak tahu kat mana banyak melabur.Tak pandailah nak urus kewangan...
  • Boleh mereka dalam ofis ni terima aku?Takut..Malu..Nanti kena judge dengan senior-senior ni.

Takut nak lontarkan idea yang baru...
  • Macam mana aku nak lontarkan idea baru ni?Nak pakai medium apa?Macam mana kalau aku tak sejutu dengan pendapat diorang?Takutlah nak bersuara.

Jadi ini antara dilema-dilema yang mungkin dihadapi oleh sebahagian besar pekerja baru samaada dalam sektor kerajaan mahupun swasta.Mungkin faktor tak confident pada diri sendiri tu sibuk menebal dalam diri sehingga membuatkan diri terlalu terpencil.Ini hanya sebahagian dilema pekerja baru.Korang boleh bagi kat sini untuk lebih banyak --->> 7 Dilema pekerja Baharu
DILEMA GENERASI MUDA MALAYSIA PADA PEKERJAAN PERTAMA DILEMA GENERASI MUDA MALAYSIA PADA PEKERJAAN PERTAMA Reviewed by ikhwan yusuff on 12:50:00 Rating: 5

7 comments:

  1. Semoga dipermudahkan kpd mereka yg baru bekerja utk menempuh jln kejayaan... aamiin.

    ReplyDelete
  2. jie pun mula2 masuk keje pn cam tu..

    ReplyDelete
  3. Huhuhu takutnyerrr ...... Ala Ikhwan ... Malaysia kat tajuk entry silap eja takder A la hehehe

    ReplyDelete
  4. Pekerja baru ni banyak jugak dilema diaorg .. kesian kan ..

    ReplyDelete