Aug 3, 2015

HADIS 40: HADIS KE 3- RUKUN ISLAM

Assalamualaikum w.b.t


HADIS KETIGA

Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn 'Umar ibn al-Khatthab r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: "lslam itu terbina atas lima perkara: Naik saksi mengaku bahawa sesungguhnya tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad itu adalah Utusan Allah, Mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, mengerjakan haji ke Baitullah dan menunaikan puasa pada bulan Ramadhan."    

(Riwayat al-Bukhari Kitab al-Iman no.8 dan Muslim Kitab al-Imam no. 16)

HADITH 3


On the authority of Abu 'Abd al-Rahman 'Abdullah bin 'Umar bin al-Khattab, radiyallahu 'anhuma, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:

"Islam has been built upon five things - on testifying that there is no god save Allah, and that Muhammad is His Messenger; on performing salah; on giving the zakah; on Hajj to the House; and on fasting during Ramadhan."

[Al-Bukhari & Muslim]


POKOK PERBINCANGAN HADIS

Binaan Islam : Diibaratkan sebagai penyelamat manusia yang mengeluarkannya dari daerah kekufuran dan melayakkannya masuk syurga serta jauh dari neraka. Struktur binaan yang kemas dan kukuh dengan asas-asas dan cabang-cabangnya.

Rukun-Rukun Islam :

  • Syahadah : syarat diterima amalan lain.
  • Solat : penghubung antara hamba dengan tuhannya - pertama dihisab.
  • Puasa : syahwat dikengkang/ maksiat terhindar - sebab kepada ketinggian darjah di sisi Allah.
  • Zakat : suburkan harta/ berkat - sucikan diri.
  • Haji : tidak harus bagi orang yang berkemampuan untuk itu melewatkan pemergiannya - wajib segerakan.Haji Mabrur merupakan sebaik-baik jihad.


Matlamat Ibadat :
  • Sempurna iman bagi yang menerima sepenuhnya
  •  Bagi yang menolak semuanya - hukumnya kafir
  • Sesiapa yang ingkar salah satu - bukan muslim (ijma)
  • Sesiapa yang menerima tapi malas melakukannya (kecuali syahadah) - fasiq
  • Sesiapa yang melakukan dan iqrar secara pura-pura - munafiq

PENGAJARAN HADIS

Pengajaran hadis:

Hadis ini juga menerangkan tentang rukun lslam lima perkara. Hadis ini mengumpamakan lslam sebagai sebuah binaan yang berdiri tegak dengan lima batang tiang. Tanpa lima perkara ini lslam seseorang akan goyah dan runtuh. lni membayangkan betapa rukun-rukun ini mestilah ditegakkan oleh setiap muslim dengan penuh ikhlas dan tanggungjawab. Menegakkan rukun lslam bermakna kesempurnaan, keteguhan, keutuhan dan keelokan binaan lslam sebaliknya kecuaian bererti keruntuhan, kehancuran dan kemusnahan lslam. 2 comments: