Header Ads

CARA SEMAK BIDANG YANG SESUAI DENGAN KEPUTUSAN SPM 2015


Assalamualaikum w.b.t

CARA SEMAK BIDANG YANG SESUAI DENGAN KEPUTUSAN SPM 2015

Entri kali ni khas untuk semua adik-adik lepasan SPM. Melalui entri Syarat Kelayakan Ke Pusat Asasi UIAM, ramai yang bertanya "Layak ke saya nak apply bidang ni?" Jadi untuk memudahkan korang Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia telah menyediakan satu sistem yang dipanggil SISTEM SEMAK SYARAT AKADEMIK KE IPTA. Melalu sistem ni korang secara automatik tahu IPTA mana yang sesuai dengan keputusan SPM korang semua. Sebelum itu sistem ni mengikut syarat minimum yang dikehendaki oleh IPTA tersebut. Klik pada button klik dibawah. 



16 comments:

  1. Assalamualaikum.. maaf, klau bio n phy b.. addmath c. Chemi c+, boleh ke nk mohon asasi sains bersekutu?? Yg imascu tu dia pangkah, mmang xleh ke wlaupun kta mohon jgk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sebabnya tak lepas syarat minimum... kalau boleh jangan mintak course tersebut...

      Delete
  2. Oo. Trima kasih. Boleh bgi cdgn kos ape yg ssuai dgn result u? Klau yg imascu punye, yg layaknye asasi bhasa inggeris, asasi senibina dan rekabentuk alam sekitar, dan se lagi asasi ekonomi dan sains pengurusan.

    ReplyDelete
  3. bagus la kalau dah ada cara semak macam ni.. senang.. x de la nnti mintak kat course yg x layak, pastu nnti yg dimintak x dapat, cuma dapat course lelong je.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye. Bagus jgk. Mcm mna pula klau sy mohon dip frmasi tpi bkn di uiam.adekah mrugikan mase? Boleh bgi pndapat x?

      Delete
    2. bagi says takede yg merugikan. Yang pertama walaupun dip mengambil masa 3 tahun tapi jika awak ambil untuk sambung degree di universiti yg sama, awak blh pendekkan masa dengan ambil kira jam kredit semasa di peringkat diploma. Dan seterus sijil diploma sah untuk memohon kerja.

      Delete
  4. Selain pilih bidang yang kita layak pilih la antaranya yang paling kita minat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, akak setuju dgn Zumal. Klu boleh, ikut qualification & minat kita. Jgn dok ikut kawan ;)

      Delete
  5. Kalu subjek sains stream x brp.score, leh ke buat rayuan nk masuk asasi perubatan? Ada peluang ke?sbb nk.sgt amik.medic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya critical course like medic, dentistry mostly budak2nya dapat A dlm semua subjek yg berkaitan sains dan kebanyakkan budak medic adalah budak straight A..

      Delete
  6. Baguslah ada sistem semak2 macam ni :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.. Sy nak tnya... Kalau bidang agama/pengajian islam kena ambil asasi apa yer? Sbb too many asasi kat uia.. Kalau um ada satu je.. Tu nak tau sikit sbb takut salah pilih asasi.. Tq

    ReplyDelete
  8. Assalam .. Sy nak tnya course agama/pengajian islam kat uia kan kena ambil course apa yer? Adakah ilmu berteraskan wahyu sahaja? Sbb too many asasi dekat uia.. Sy takut salah pilih je.. Sbb kalau at um ada satu je.. Sy nak tahu.. Tq

    ReplyDelete
  9. infor terbaik ni Ikhwan terima kasih ya

    ReplyDelete