Aug 11, 2016

Kebaikan Dan Khasiat Timun (Mentimun) Untuk Kesihatan

Assalamualaikum w.b.t

Kebaikan Dan Khasiat Timun (Mentimun) Untuk Kesihatan


Bantu Kesihatan Jantung
  • Timun mengandung potassium, yang boleh membantu pengurangan tekanan darah. Hasil kajian menunjukkan peningkatan konsumsi potassium mempengaruhi positif resiko terkena serangan stroke dan juga mengurangi resiko penyakit kardiovaskular.

Kurangi Rasa Sakit
  • Kandungan tanin dalam mentimun mampu membatasi pelepasan radikal bebas dalam tubuh dan mengurangi rasa sakit. Menurut Journal of Young Pharmacists: "sebagai ramuan tradisional, timun digunakan untuk mengubati sakit kepala: bijinya memberi efek mendinginkan dan diuretik. Jusnya juga boleh dimanfaatkan sebagai bahan ubat jerawat."

Pelindung Otak
  • Timun juga mengandung fisetin, substansi anti inflamasi. Fisetin memiliki peranan penting dalam kesihatan otak. Kerana memiliki kemampuan untuk mengurangi gejala penyakit degenarasi sistem saraf yang berhubungan dengan usia dan membantu fungsi kognitif pesakit Alzheimer.

Kurangi Bau Mulut
  • Bau mulut biasanya disebabkan oleh bakteri dalam mulut. Sayuran berserat dengan kandungan air yang tinggi, seperti timun, boleh menambah produksi air liur yang membantu membersihkan bakteri penyebab bau mulut.

Kurangi Resiko Kanser
  • Timun mengandung polifenol yang disebut lignan. Zat ini berpotensi mengurangi resiko kanser tertentu. Timun juga mengandung unsur aktif tanaman kukurbitasin yang memiliki sifat anti kanser.

Melindungi Tulang
  • Timun adalah sumber vitamin K. Sebiji mengandung 22% vitamin K harian yang dicadangkan. Vitamin ini penting bagi kesihatan tulang. Kekurangan vitamin K boleh meningkatkan resiko patah tulang. Vitamin K juga penting untuk meningkatkan penyerapan kalsium dalam tulang.


Sumber Diolah : http://nationalgeographic.co.id/berita/2015/10/6-manfaat-timun-bagi-kesehatan

1 comment:

  1. Banyak juga kebaikan timun ni ye.. thanks sharing Ikhwan... :)

    ReplyDelete