Aug 3, 2016

Khasiat Lemon Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Assalamualaikum w.b.t

Khasiat Lemon Untuk Kesihatan dan Kecantikan


Khasiat Lemon Untuk Kesihatan dan Kecantikan

1. Melancarkan Pencernaan
Pembuangan sisa pencernaan dapat lebih mudah dengan mengamalkan jus lemon secara teratur. Lemon meningkatkan gerakan peristaltik di perut, membantu buang air besar secara teratur sehingga menghilangkan limbah tubuh dengan baik. Lemon seperti pemurni darah dan agen pembersih. Lemon juga membantu masalah pencernaan lain seperti mual, namun berhati-hati kerana lemon tidak sesuai dengan susu. Tambahkan jus lemon ke dalam air hangat dan minum sebagai hal pertama di pagi hari.
2. Menstabilkan Tekanan Darah Tinggi
Kandungan kalium di dalam lemon yang sangat baik diamalkan oleh penderita penyakit jantung. Kalium mengawal tekanan darah yang tinggi, pening dan mual, kerana memberikan sensasi menenangkan untuk fikiran dan tubuh. sehingga buah lemon banyak digunakan untuk mengurangi stres mental dan masalah kemurungan.
3. Menghentikan Perdarahan Internal
Kandungan antiseptik di dalam buah lemon mampu menghentikan pendarahan internal dalam tubuh. Celupkan kapas kecil pada air perahan lemon dan letakkan ke dalam hidung, untuk menghentikan pendarahan pada hidung.
4. Detoksifikasi Racun Dalam Tubuh
Terkadang makanan yang kita ambil, tidak semuanya mengandungi zat yang baik. Zat racun yang berbahaya dan memberikan kesan pada tubuh, tidak baik untuk kesihatan. Pengamalan jus lemon, membantu menghilangkan racun tersebut dan mengeluarkannya bersama dengan sisa metabolisme lain.
Jus lemon merupakan pembersih darah kerana membantu tubuh untuk membuang racun. Ia juga memiliki 22 senyawa anti kanser dan memperlambat pertumbuhan tumor kanser. Setelah radiasi dan kemoterapi, ia boleh menghilangkan sisa radiasi dan memurnikan darah. 
5. Masker lemon mencerahkan kulit
Bagi kulit berminyak, sangat bermasalah sekali jika kulit wajah terlihat berkilap. Lemon dicampur dengan madu, dapat dijadikan masker. Gunakan secara rutin, manfaat madu dan lemon ini, untuk mendapatkan hasil kulit wajah yang tampak lebih segar dan cerah.


Artikel Dioleh : http://manfaat.co.id/11-manfaat-lemon-untuk-kesehatan-dan-perawatan-kecantikan

4 comments:

 1. sedapnya lemon campur madu..haha bubuh ais...nyaman ja..

  ReplyDelete
 2. rietta suka lemon cmpur gula,letak ais....sedapnye minum....nak cuba letak madu plak la...

  ReplyDelete
  Replies
  1. selalu tengok kakak je yg buat detoks campur dengan timun.. nanti cubalah.. :D

   Delete