Persoalan Mengenai Asasi UIAM - Q&A Section

Assalamualaikum w.b.t



Sebarang pertanyaan mengenai Asasi Uiam bolehlah dibuat dengan cara tinggalkan komen korang semua di ruangan komen. InshaaAllah segala permasalahan yang boleh dijawab akan di balas. Terima Kasih. 
Persoalan Mengenai Asasi UIAM - Q&A Section Persoalan Mengenai Asasi UIAM - Q&A Section Reviewed by ikhwan yusuff on 16:11:00 Rating: 5

110 comments:

  1. apa subject dalam asasi perubatan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1- Chemistry 1
      2- Chemistry 2
      3- Physics 1
      4- Physics 2
      5- Biology 1
      6- Biology 2
      7- Math 1
      8- Math 2
      9- (2 Subject Agama)
      10- 1 subject English

      Delete
  2. Jiran sy masuk asasi uia tahun 2015
    Nape masuk u 2017 buln 9.
    Lamanya asasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi UIA paling lama 2tahun dan paling cepat 1 tahun..sbbnya kami diuia perlu habiskan subject bahasa arab dan English mengikut standard yg uia nak..

      2015-2017 = 2tahun

      Delete
  3. Assalamualaikum. Course HS ni memang students from Pure Science tak boleh apply ke? :( basically I'm a pure science student that dropped BIOLOGY and replaced it with PERDAGANGAN, as well as adding Tasawwur Islam, so macam a mix of Pure Science dengan Arts la lebih kurang XD anyway kawan kata saya tak boleh apply HS sebab saya student Pure Science, tapi dalam laman web UPU kata requirement untuk credit termasuk subjects Chemistry, Physics and Add Maths. Saya dahlah minat nak ambil sebab nak pursue degree in communications T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau memenuhi requirement boleh je apply.. In case kalau awak dapat course lain boleh je apply untuk change course nanti..

      Delete
  4. Assalamualaikum. kalau ambil asasi di UIA, kene sambung degree di UIA jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm... Kebanyakkan memang kena sambung di uia... Sbbnya time habis asasi, student uia xperlu isi UPU dah..

      Kalau nak jugak apply Uni lain boleh je cuba.. :D

      Delete
  5. As salam. Apakah subjek2 yg perlu dipelajari dlm asasi ilmu wahyu?

    ReplyDelete
  6. Sekarang ni Asasi Uia cuba buat bagi satu tahun. Jeles jugalah yg setahun ni.

    ReplyDelete
  7. kalau saya amik asasi sains kemanusiaan,, and kalau saya x mencapai syarat kemasukan,, sbb saya x yakin dengan result b.i saya,, yang lain tu insyallah.
    xpa ke ek?
    and one more, kalau saya amek asasi undang2 ngan asasi ekonomi dan sains pengurusan tu,, sya x mencapai syarat tu,, agak2 boleh wt rayuan tak,, ke camna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sarankan elak daripada apply course yang tak memenuhi syarat yang dikehendaki..

      Delete
  8. aslmkm,terima kasih atas perkongsian...
    saya merupakan pelajar sains tulen dan ingin mengambil asasi sains kemanusiaan....
    boleh ker saya amik asasi sains kemanusiaan sebab saya tengok dalam upu sains kemanusiaan terbuka kepada kategori sastera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna check course yang sesuai dengan result awak. Kalau Human science ad dlm list tu boleh apply.. kalau takde lebih baik jangan.. Kalau betul2 minat HS boleh apply tukar program masa time orientasi.. :D

      Delete
  9. Assalam, nk tnya sya x de ambil b.arab di sekolah... Boleh ke sya ingin memohon asasi perubatan atu ap2 course2 lain di UIAM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm.. Boleh xde masalah.. saya dulu pon xambil b.arab time SPM..

      Delete
  10. Assalamualaikum, nak tanya ni kalau kita nak amik medic, bidang pilihan dekat upu tu nak amik sains, mathematic dan komputer atau kesihatan dan kebajikan atau sains sosial, perniagaan dan undang-undang? confius lah untuk pilih 3 bidang tu. dah check google pun mcm tkde info

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. untuk Asasi UIAM mmg dh ada dalam pilihan asasi perubatan.. Kalau awk berhasrat nak sambung pengajian dalam bidang perubatan di Asasi UIAM, pastikan pilihan pertama

      1- Asasi Perubatan

      Delete
  11. Saya ambil asasi prubatan uiam , bgmna dgn kos pngajian jika tdak mndpt sbrg bntuan atau biasiswa? Anggaran kos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kos di peringkat Asasi ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran tinggi Malaysia.. Jangan risau..

      Delete
  12. salam. sy dpt 4A 1A- 1b+ 1b 1C+ 1D.sejarah syc+ dan addmath D. rasenye ade kemungkinan x dpt course HS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. awak boleh check kelayakan minimum.. kalau ada dlm short listed course boleh je apply.. :D

      Delete
  13. salam. saya pure science students tapi nak amek asasi undang2 boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak boleh untuk Sciences Student...

      Delete
  14. Saya pelajar sains tulen agama..boleh ke saya apply asasi ilmu pengetahuan berteraskan wahyu? Kalau degree nnti boleh sambung apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cukup syarat minimum awak boleh Apply..

      Untuk Degree nanti banyak cabang jugak.. boleh check di www.iium.edu.my (Programmes and course)

      Delete
  15. Assalamuaikum. Saya berminat untuk ambik asasi ekonomi dan sains pengurusan. Dalam syarat kelayakan perlu Matematik sekurang2nya A-. Tapi saya dapat B+. boleh apply tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm... boleh try check short listed course yang sesuai dgn result awak (Biasanya di web mohe ada applikasi ni). Semua course yang sesuai akan keluar.

      Kalau course yg xde dlm list better xyah apply..

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum. Saya berminat nak amik asasi ekonomi dan sains pengurusan tapi saya takde basic arab langsung. Saya ada terbaca yang ujian EPT & APT masa minggu taaruf yang akan tentukan kita dapat 1 tahun atau 2 tahun, tapi since saya takde basic arab mungkin saya fail lah kan ujian EPT tu? Saya nak 1 tahun. Ada ke peluang untuk saya dapat asasi 1 tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. bermula tahun ni kalau xsilap asasi UIAM paling lama adalah 1 tahun setengah...
      Dulu saya pn xde basic bahasa arab dan terpaksa mengikuti program 2 tahun.. Nak ke tak nak memang procedure UIAM macam ni.. :D

      Delete
  18. Assalamualaikum. saya dapat A- dlm bahasa inggeris untuk spm. adakah saya layak nak apply asasi bahasa inggeris? subjek lain pun memenuhi syarat untuk masuk asasi bahasa inggeris. tapi cek dekat semak syarat upu..tulis tak layak memohon. yg layak hanya asasi sains kemanusiaan..kalau dapat boleh tukar course tak nanti? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. Pertama elak pilih course yg xde dlm short listed tu..

      Course biasanya boleh tukar time taaruf week.. Tapi sekarang saya tak berapa nk pastikan adakah masih guna prosedure lama ataupon x..

      Kalau tak blh awak still blh apply untuk change course.. selamat maju jaya ya.. :D

      Delete
  19. Assalamualaikum Sir Ikhwan, I am interested in Asasi Ekonomi Sains dan Pengurusan. I also didn't take arab in my SPM examanation. So what I wanted to ask was, U said this year they changed it to one and a half year right. But I saw in the UIAM website which says its only 1 year course. So which one is correct?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm.. kalau awak dh rujuk website IIUM follow ap yg diorg tulis. Mungkin dah perubahan bali.. mungkin setahun setengah tu untuk bdk2 Engineering..

      Jadi menjawab solan saudari, follow apa yang tertulis di IIUM Website.. Selamat Maju Jaya.. :D

      Delete
  20. Apa yang akn sye belajar mse asasi sains fizikal ?Syarat permohonan sye lps cume klau sye xde bahasa arab dan x amik psi dan pqs .Boleh lepas ke masuk uiam?Dia utamakan pelajar sekolah agama ke atau same rata

    ReplyDelete
    Replies
    1. subject Fizikal Science:

      Math 1, Math 2, math 3, Chem 1, Chem 2, Komputer 1, Komputer 2 (Programming), 2 Subject berkaitan agama, Fizik 1 and fizik 2

      Xpe kalau xde Bahasa Arab time SPM, Dan xde Istillah UIA utamakan pelajar sekolah agama.. Semuanya sama

      Delete
  21. Assalam nk tnya, klu kita dpt msuk uia tpi x dpt kos yg kita nak, bleh x klu nk tkr... Sbb ada org kata kna ambek first sem dlu bru bleh tkr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya mcm tu.. Tapi xperlu takut.. Contoh dari Physical Science nak ke Engineering.. Pertukaran kos Xkan memanjangkan tempoh belajar sebab Engin dan Physical Sc belajar benda yg sama time asasi..
      Begitu guna dgn, Bio Sc, Medic, Pharmacy, etc

      Delete
  22. assalamualaikum saya nak tanye saya dapat 5A3B jadi saya nak ambik kos asasi ekonomi dan sains pengurusan rasanya saya layak tak dapat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. kalau syarat kelayakkan dah cukup xde masalah.. Kalau berezeki dgn UIA awak akan dpt.. :D

      Delete
  23. Salam. Alhamdulillah saya dapat result 6A & lepas syarat minimum utk kemasukan ke dalam asasi UIA Seni Bina tapi atas faktor status saya warganegara bukan bumiputera, adakah permohonan saya akan terus ditolak? Saya memang sgt mengharapkan kemasukan ke universiti awam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. Isu ini saya tak tahu nak perjelasan macam mana.. Saya sarankan awak direct contact pihak pengurusan UIAM untuk dapatkan penjelasan.. Selamat Maju Jaya! :D

      Delete
  24. salam. kalau saya apply matrikulasi and saya nk smbg degree kat uia boleh ke? kalau saya boleh, sya kena mencapai vrap cgpa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. Boleh.. Tapi seperti kebiasaannya, setiap Universiti yg mempunyai asasi mereka akan mengutamakan Student asasi mereka terlebih dahulu.. Dan barulah direct intake. Direct intake persaingan antara Matrikulasi, diploma, Form 6, Politeknik amatlah sengit. :D

      Apa yg saya tahu, untuk pelajar Matrikulasi diorang perlu score betul-betul untuk mengelak daripada dapat kos yng xdiingini. Selamat Maju Jaya.

      Delete
  25. Assalamualaikum admin,saya nak tanya sikit...saya merupakan pelajar lepasan spm 2016 dan hanya mendapat 5A sahaja dlm exam SPM iaitu semua subjek teras...Adakah saya layak untuk memohon asasi sains kemanusiaan dan apakah subjek yg ada dlm asasi tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm.. awak blh check dahulu short listed course yg layak di laman mohe (kalau xsilap) .. kalau ada dlm list awak layak apply..

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum,sy tak dpt kredit dlm chemistry dan biology,adakah sy layak untuk mohon course kejuruteraan di uia ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebabnya setiap subject SPM mesti credit kalau nak apply course ni.awak blh check dahulu laman Mohe kalau xsilap.. kalau xde elak pilih course tersebut.. Then, try perbanyakkan pilihan asasi di lain-lain u.. Uitm, Um, dan banyak lagi

      Delete
  28. Asssalamualaikum,saya berminat dngn bidang pergigian,tp keputusan spm saya tak melayakkan saya untuk memohon asasi pergigian dan layak untuk asasi sains hayat.Tp saya dimaklumkan sains hayat UIA tak boleh bawa saya ke bidang pergigian.Bolehkah saya ambil sains hayat tp kemudian tukar course ke asasi pergigian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh yang penting setiap sem dan final result kena score above 3.9.. secara automatiknya awak akan ditawarkan course tersebut

      Delete
  29. assalam
    saya aliran akaun dan dapat asasi eko & sn pengurusn.tapi saya minat bidang math dan addmath. dlm spm saya dpt math A+ dan addmath B. klau saya daftar nnti saya nk mntak tukar ke asasi sn fizikal boleh x? sbb saya walaupon x dak subjek fizik n kimia tapi all result addmath saya utk priksa smua elok

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try.. rasanya econs pon bnyk apply math dalam setiap course diorg..

      Delete
  30. Salam nk tnya. Kemasukan utk asasi uiam tahun 2017 bila? Trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf xpasti.. biasanya awal bulan June.. blh try ushar www.iium.edu.my

      Delete
  31. Saya nak apply sains kemanusiaan tapi dia tulis yang ianya terbuka untuk pelajar aliran sastera. so kiranya, pelajar aliran sains tidak boleh mohon lah ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya dia akan dahulukan permohonan drpd pelajar sastera. ni based on ape yg sy baca :) mintk maaf kalau salah

      Delete
    2. betul..biasanya diberi keutamaan untukpelajar aliran sastera..:DD

      Delete
  32. Assalamualaikum. Kalau asasi allied health sciences dekat uia gambang or uia pj eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uia sedaya upaya untuk alihkan semua pelajar ke gambang kalau xsilap.. rasanya kat Gambang

      Delete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Salam saudara ikhwan,saya nak tanya subject apa yg terlibat dalam asasi ekonomi dan sains pengurusan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf saya tak berapa pasti untuk subject econs

      Delete
  35. ASSALAMUALAIKUM. Sy calon SPM 2016. sy dapat 10A 1B. B tu addmath. memang x lepas ke syarat asasi perubatan UIAM? sebab sy check dlm semak syarat x lepas. tapi kalau tgk dlm brochure UIAM lepas je

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh try check di laman Mohe kalau xsilap.. kalau ada dlm list awk lawak mntk.. based on result mcm ok je

      Delete
  36. Assalamualaikum. Saya merupakan pelajar lepasan spm 2016.1. Jika saya berjaya menempatkan diri di asasi uiam dn meneruskan pula di peringkat ijazah tapi di peringkat ijazah tiada bidang yg saya mahukan, bolehkh saya menukarnya ke universiti lain.2. Saya ingin bertanya, adakah penting untuk saya mohon biasiswa pada waktu sekarang ( sebeelum ditawarka ke mana mana pusat pengajian ) harap persoalan saya dapat dijawab. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya apply U yg ada course yg awak nak.. Buat research skrg berkaitan u yg awak nak.. sebabnya, U lain memang ssh nak terima lepasan asasi UIA dan lepasan Asasi UIA xperlu isi UPU mcm asasi lain seperti UM dan UITM..

      boleh je kalau nak apply biasiswa sekarang.. Tapi biasanya peringkat asasi jarang yg dpt biasiswa melainkan diploma

      Delete
  37. Saya nak tanya subjek apa yg ada untuk asasi pengajian islam

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. *asasi sains kemanusiaan*:

    (Bawah dia merangkumi kursus ni kan?

    - *sains politik*
    - *psychology*
    - *history and civilization*
    - *sociology and anthropology*
    - *communication*
    - *english and literature*..
    Kalau x keberatan boley x terangkan tentang history and civilization dan sociology and anthropology?

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. As salam.. syarat kelayakan minima dlm official site UIA memerlukan add math C+ ke atas utk asasi kejuruteraan komp. tapi mengapa syarat kelayakan dlm upu online x lepas..

    ReplyDelete
  42. Adakah boleh sya mohon asasi kejuruteraan komputer tersebut?

    ReplyDelete
  43. salam.
    1. result spm saya sederhana tetapi layak apply asasi sains fizikal. saya x yakin sama ada saya akan diterima kerana result tersebut. patutkah saya apply ?
    2. apa subjek yg akan dipelajari?
    3. saya bukan golongan bumiputera. boleh ke?

    ReplyDelete
  44. saya tanya di booth uiam di karnival pendidikan tinggi negara tadi, abang tu kata kalau masuk asasi uia walaupun takde basic bahasa arab memang asasi hanya setahun takkan lebih dari setahun. tapi saya baca di blog2 lepasan asasi uia kebanyakan cakap tahun kita di asasi uia based on result test bahasa arab kita dan sesiapa yang tiada basic bahasa arab akan dapat asasi 2 tahun. mana yang betul ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap bermula tahun ni asasi uiam diubah menjadi setahun..

      Delete
  45. apa beza antara asasi sains dan asasi sains kesihatan bersekutu ? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sains hayat dan sains bersekutu xde beza time asasi sbb biasanya belajar benda yg sama..

      Bezanya time degree nanti...

      Delete
  46. Assalamualaikum , saya nak tau lokasi kampus asasi bagi kejuruteraan dan sains dan teknologi. bagi sesi 2017

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh refer jwpn kat bawah... 😃😃😃

      Delete
  47. Salam, asasi utk english uiam ni, di mana kah lokasi ini, gambang atau pj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni saya tak pasti, sebab kalau tak silap pihak Uia berusaha memindahkan semua pelajar k gambang tpi sampai sekrg kampus di PJ masih beroperasi mungkin disebabkan terlalu ramai student.

      Nanti kalau dah dpt offer letter akan dimaklumkan trus kampus penempatan

      Delete
  48. salam, klau nk apply asasi ba, y test apt & ept tu band brape agk2? klau xpas mse test tu perlu retest ke or kira x layak? n brape subjek y prlu dihempas pulas smsa exam nnty? adekah subjek y berkaitan dgn arabic n english shj? wahh.. susah nye GCE-O level sy 5E kot.. nk buat essay 5 krangan pon.. sangkot.. speaking x pyh mention ler.. mcm mne bro? boleh tlg mslh rumit sy? ouh plizzzzz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm.. Ept n apt hanya nak tengok tahap penguasaan saudara dlm subjek ni.. Konsepnya, saudara akan ditemptkan mengikut level penguasaan dlm berdasarkan keputusan nanti.. Xde konsep xlayak masuk ataupun tak.. Kalau tahap penguasaan lemah awak akan belajar balik English Dan arab.. Dan akhir sem akan ada balik test yg sama.hinggalah awak capai standard Uia iaitu band 6.. Biasanya ept ni terbahagi kepada beberapa bahagian
      Writing- band 6
      Speaking - band 5.5
      Reading - band 6

      Hasil tambah ketiga2 mestilah dpt band 6

      Jangan risau, inshaaAllah boleh improve slow2 bi..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ouh thanks bro, btw nih email ayh sy, fuhhh alhamdulillah xde lha stress sgt pikir sal ept & apt nih. betol ke program asasi skang uia limitkan selama setahun je? quiz + tutorial + presentation + assignment + final exam. xde exam midsem? bilakah masa y sesuai utk ambek test muet slps final exam ke? brapakah jumlah yuran bg program asasi ba di uia? stiap asasi di uia ade limit x brpe org y boleh ambek asasi tersebut? sy ade senior kt uia tpi lost contact, brpe subjek lam asasi ba ni? klau sy further bachelor arts of arabic and communication kt uia senang x dpt agk2?

      Delete
  49. assalamualaikum,saya dpat 4a 5b spm .. saya nak mohon asasi sains kemanusiaan ..agak2 strong x ? ngan result sye .. sye dah check ,sya lyak memohon course ni .. tpi, x confident sngt laa .apa nasihat admin utk sye ? rase2 sya ptut apply course ni utk UPU atau x ?sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jujur saya katakan,semuanya atas rezeki.. Pernah dlm satu talk wakil daripada Uia sendiri cakap ad student yg dpt straight A dpt xleh asasi Uia..

      Jadi, klau course ni ad dlm short listed boleh je mohon..

      Tpi pelbagaikan pilihan course maksudnya dari u lain dan course yg lain... Harap membantu

      Delete
  50. Assalam... UIAM ni terima ke yang bukan bumiputera? Saya baca reply yg atas2 tu kena direct contact pihak UIAM..macam mane nk direct contact yer? Harap sudi tolong

    ReplyDelete
  51. ASASI INI MNGIKUT SYARAT YANG TERTERA DI UPU JGA KA ? BOLEH KA SAYA MOHON DI
    irayu.iium.edu.my?? SEBAB KENA YURAN 100 UTUK PROSES ?? BOLEH BG PENERANGAN ??

    ReplyDelete

  52. ASASI uiam INI MNGIKUT SYARAT YANG TERTERA DI UPU JGA KA ? BOLEH KA SAYA MOHON DI irayu.iium.edu.my?? Saya dapat D bahasa ingris &b.arab dlm spm ..dan KENA YURAN 100 UTUK PROSES ?? BOLEH BG PENERANGAN ?? Layak kah sya bermohon , dan bole kah saya mohon ... Sehb kna wang proses Rm100 , .. Klau x leh saya gagah jga bay bay rm 100 ....ermm bg pncerahan dn pandgan ...☺

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum, nak tanya, subjek apa ada dalam asasi seni bina?

    ReplyDelete
  54. Asslamualikum...Saya nk tanya..1)Adakah subjek english dan arab dikira dalam cgpa jika saya ambik asasi pergigian?? 2)Bagi tahun 2017,bilakah kemasukan pelajar asasi?? 3)Asasi pergigian ambil masa berapa tahun?? 4)Ada kemungkinankah saya tidak dapat menyambung degree dlm bidang pergigian jika semasa asasi saya ambil asasi pergigian?? Maaf byk bertanya:) Mohon penjelasan...

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum , saya apply asasi kejuruteraan& sains comp , jdi intake/daftar masuk utk foundation studies for 2017 bila ye? and location dia kt mana ye?

    ReplyDelete
  56. assalamualaikum, saya tidak apply asasi uiam masa mengisi borang upu hari tu, tetapi saya cukup syarat dan amat berminat untuk belajar di uiam.. adakah saya masih berpeluang membuat rayuan ke asasi uiam sekarang?

    ReplyDelete
  57. Salam.. saya ingin tahu apakah subjek yang akan dipelajari dalam asasi senibina dan reka bentuk alam sekitar. terima kasih.

    ReplyDelete
  58. Salam bro, upu saya dapat bidang yang saya tak minat and saya tak dapat asasi uia sc kemanusiaan. Boleh tak saya apply lagi/ buat rayuan?

    ReplyDelete
  59. Assalam, nak tnye boleh ke tukar kos kat uia?

    ReplyDelete
  60. Salam , bila tarikh utk third intake 2017/2018. Dan adakah saya boleh memohon asasi bahasa arab ataupun asasi berteraskan wahyu jika saya hanya menepati syarat2 minima

    ReplyDelete
  61. Salam , bila tarikh utk third intake 2017/2018. Dan adakah saya boleh memohon asasi bahasa arab ataupun asasi berteraskan wahyu jika saya hanya menepati syarat2 minima

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum, saya lepasan SPM 2014. boleh lagi ke kalau saya apply asasi 2017/2018? saya call diorang cakap tak boleh. tapi saya nak confirm lagi.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum. Anak saya buat asasi di MMU. Plan nak ambik accountancy. Dengan siapa boleh saya hubungi. Fee macamana ya. Terimakasih

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum en ikhwan. Anak saya lulusan IGCSE.boleh kah dia ambil asasi di uia dan bagaimana dengan yuran adakah menhikut yuran malaysian atau international.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSSLM.. Encik berkenaan dgn soalan encik ada baiknya directly call pihak atasan UIAM. Apa yang saya tahu, yuran mengikut penduduk negara malaysia selagi kita mempunyai IC malaysia. :D

      Delete
  65. Assalam . Nak masuk uia kalau xde basic b.arab mcm mne ? Susah ke exam ba ?

    ReplyDelete
  66. Salam, nak masuk asasi uia ni ada had umur ke?

    ReplyDelete
  67. Salam, nak masuk asasi uia ni cuma bumiputera je ke boleh? :(

    ReplyDelete