Header Ads

Resepi Ayam Berempah Mudah dan Rangup

Assalamualaikum w.b.t

Resepi Ayam Berempah Mudah dan Rangup



Resepi Ayam Berempah Mudah dan Rangup 

Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam
  • 1-2 sudu besar serbuk kari daging
  • serbuk cili
  • garam
  • beberapa helai daun limau purut yang diracik halus
  • minyak untuk menggoreng
Bahan kisar halus:
  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
Bahan kisar kasar:
  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup / serbuk kunyit
  • 2 batang serai
Cara buat ayam goreng berempah:
  1. Basuh ayam dengan air bersih dan potong kecil. Toskan.
  2. Masukkan ayam dan semua bahan kisar (halus dan kasar) bersama bahan lain dalam mangkuk besar.
  3. Gaul campuran ayam dan bahan kisar tadi sampai rata dan rempah ratus sampai menyaluti ayam.
  4. Perap dulu selama 1 jam sebelum digoreng biar sedap. Kalau perap lama dikit pun makin best.
  5. Bila nak makan, goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Bila sudah garing bawahnya, jangan lupa dibalikan supaya ianya masak rata.
  6. Angkat dan toskan ayam goreng tadi. Angkat sekali-kali rempah yang jatuh di dasar kuali semasa menggoreng. Bila tak diangkat, nanti rempah jadi hangit dan pahit.
  7. Teruskan menggoreng hingga ayam habis.
  8. Ayam sudah boleh dihidangkan ketika panas-panas.

p/s : Resepi ini diambil dari laman myresepi.net - Ayam Berempah 



3 comments:

  1. Ayam berempah mmg menyelerakan.. slalu juga beli. Kalau dpt uat sendiri lagi puas kan :)

    ReplyDelete
  2. yummy....rietta suka ayam berempah....goreng panas panas...

    ReplyDelete