Header Ads

Resepi Popia Basah Untuk Minum Petang

Assalamualaikum w.b.t


BAHAN UNTUK KULIT
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam
BAHAN UNTUK INTI POPIA
1/2 biji kobis - di racik halus
3 biji sederhana besar carrot - di sagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
CARA MENYEDIAKAN KULIT
1Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sekurang - kurangnya 1/2jam.
2Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper. Buat dari arah jam. Mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.
3Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar.
4Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh disusun berlapis - lapis ia tak melekat.
CARA MENYEDIAKAN INTI POPIA
1Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
2Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
3Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.
4Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga sedikit layu.

p/s : Sangat-sangat mudah bukan? Selamat mencuba buat semua. Resepi ini diambil dari resepimudah.com

2 comments:

  1. kalo ada yang tolong buatkan sedapnya.. hahah sendiri malas =P

    ReplyDelete
  2. CCL lebih sukakan popia basah berbanding popia goreng

    ReplyDelete