Showing posts with label education. Show all posts
Showing posts with label education. Show all posts

Oct 25, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Tips Menghadiri Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)


Tips Menghadiri Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) | Tips kali ini khas untuk diri sendiri dan untuk anda semua yang bakal menghadiri temuduga. Persediaan yang rapi diperlukan untuk memastikan jawatan yang dipohon berjaya. Bukan sahaja persediaan untuk mental sebegitu juga dengan fizikal. Gabungan dua element ini sangat penting untuk kita kelihatan bersedia sewaktu proses interview. Berikut adalah beberapa tips yang dapat diikut untuk menghadiri temuduga permohonan kerja.

PERKARA YANG PERLU DIBUAT SEBELUM DAN SESAMA TEMUDUGA SPA
  1. Pastikan anda cari dulu lokasi temu duga sebelum hari sebenar anda perlu menghadirinya. Ini bagi mengelakkan anda tersesat atau tiba lewat pada hari berkenaan. Anda perlu sampai ke lokasi sekurang-kurangnya 10 minit sebelum waktu yang ditetapkan. Kelewatan adalah perkara yang paling tidak boleh diterima dalam temu duga. Jika ia tidak dapat dielakkan, sila hubungi dan maklumkan mengenai kelewatan anda
  2. Kaji dan kenali jenis temu duga pekerjaan yang anda akan hadiri. Buat persediaan dan berlatih untuknya. Namun, jangan menghafal atau terlebih berlatih hingga cara anda menjawab nanti kelihatan dibuat-buat. Semak soalan lazim temu duga yang terdapat dalam panduan temu duga.
  3. Beri salam hormat kepada penyambut tetamu atau pembantu syarikat tempat anda memohon kerja. Di sinilah anda dapat menampilkan tanggapan pertama (first impression) yang baik.
  4. Bawa salinan resume untuk dirujuk penemuduga. Lebih baik jika anda sertakan bersama portfolio kemahiran kerja anda.
  5. Jika diberikan borang permohonan kerja, isi dengan kemas, lengkap dan tepat.
  6. Beri salam kepada penemuduga dan sebut pangkat atau gelaran mereka – Cik, Puan, Encik atau Dr. Jika tidak pasti, tanyakan kepada penyambut tetamu.
  7. Buat eye contact yang baik dengan penemuduga.
  8. Tunjukkan anda sangat berminat bekerja di syarikat itu.
  9. Elakkan berbicara mengenai topik yang kontroversi.
  10. Pastikan pendapat bernas anda disampaikan dengan baik dan disokong dengan fakta supaya mampu dimengerti oleh penemuduga.
  11. Tunjukkan apa yang anda boleh lakukan untuk syarikat berbanding apa yang boleh anda peroleh daripada mereka.
  12. PERBUATAN YANG DILARANG SESAMA MENGHADIRI TEMUDUGA
  1. JANGAN mengunyah gula-gula getah ketika sesi temu duga.
  2. JANGAN terlalu bergantung kepada borang permohonan dan resume untuk menampilkan kebolehan anda. Tidak kira bagaimana hebat pun anda dari segi akademik untuk jawatan yang dipohon, anda masih perlu mempromosikan diri di hadapan penemuduga.
  3. Berjabat tangan dengan `kemas’ dan yakin. JANGAN bersalam dengan tangan yang basah.
  4. Tunggu sehingga anda dipelawa untuk duduk dan betulkan postur serta `bahasa badan’ anda. Duduk tegak, JANGAN gugup dan tunjukkan wajah bersedia dan berminat sepanjang tempoh temu duga.
  5. JANGAN cuba-cuba untuk berjenaka ketika ditemuduga.
  6. JANGAN merokok walaupun si penemuduga mengajak anda berbuat demikian. Elakkan juga merokok sebelum menghadiri temu duga supaya badan tidak berbau. Segarkan nafas anda.
  7. JANGAN gunakan bahasa pasar, slang atau kata-kata seperti ‘uh’, `hmmm’ dan sebagainya.
  8. JANGAN bercakap terlalu lemah-lembut. Suara yang bertenaga menggambarkan keyakinan.
  9. Miliki keyakinan dan tenaga yang tinggi tetapi JANGAN keterlaluan.
  10. JANGAN pula tunjukkan anda teramat memerlukan pekerjaan hingga sanggup menerima apa-apa jawatan pun.
  11. JANGAN mengulas apa-apa yang negatif mengenai bekas majikan, penyelia atau teman sekerja.
  12. JANGAN sesekali menipu. Jawab pertanyaan panel temu duga dengan jujur dan padat. JANGAN berikan jawapan yang meleret.
  13. Tekankan mengenai pencapaian anda. JANGAN bercerita perkara negatif mengenai diri sendiri.
  14. JANGAN berikan jawapan yang terlalu ringkas seperti ya atau tidak. Bila perlu, sokong jawapan anda dengan sedikit penerangan dan contoh. Ceritakan perkara yang dapat menyerlahkan bakat, kemahiran dan kesungguhan anda.
  15. Buktikan bahawa anda ada membuat kajian mengenai syarikat dan industri yang ingin diceburi bila menjawab soalan.
  16. JANGAN berbicara mengenai masalah peribadi atau keluarga.
  17. JANGAN jawab soalan dengan berkata sesuatu seperti “Itu soalan yang bagus..”. Anda boleh mengambil masa untuk memikirkan jawapan dengan mengulang semula soalan atau meminta penemuduga mengulang soalan. Tidak mengapa jika anda mengambil masa sejenak sebelum menjawab soalan.
  18. JANGAN jawab sebarang panggilan telefon bimbit ketika sesi temu duga. Pastikan anda sudah senyapkan atau matikannya.
  19. JANGAN terburu-buru bertanyakan hal gaji, cuti, bonus atau faedah sehingga anda benar-benar menerima tawaran kerja itu tapi sentiasa bersedia jika ditanyakan soalan sebegitu.

Terima Kasih kerana membaca Tips Menghadiri Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Apa yang penting lakukan sehabis baik. Jawab segala persoalan dengan tenang. Percaya dengan kebolehan diri anda. Selamat maju jaya buat semua calon-calon yang bakal menghadiri temuduga. 



Feb 19, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Perbezaan Antara Matrikulasi, Asasi dan Tingkatan 6 (Pra-Universiti)


Sedikit perkongsian dengan adik-adik sekalian. Memandangkan keputusan SPM bakal diketahuan dalam masa terdekat, mungkin ada yang keliru untuk menyambung pelajaran di peringkat Asasi, Matrikulasi, dan tingkatan 6 (PraU). Mana yang terbaik untuk korang pilih sebelum melangkah ke peringkat seterus. Entri ini bukan untuk membanding mana-mana Institusi kerana belajar di mana-mana adalah sama. Yang membezakan hanyalah semangat kita untuk belajar. 

PUSAT ASASI

Biasanya dikendalikan di bawah universiti awam/swasta. Apa yang menarik mengenai program Asasi, pelajarnya sudah bernaung di bawah Universiti tersebut. Senang kata, sebelah kaki dah confirm ke universit tersebut. Antara Universiti awam yang memilik program Asasi meraka adalah:

1- Universiti Malaya (UM)
2- Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
3- Universiti Putra Malaysia (UPM)
4- Universiti Teknologi MARA (UiTM)
5- Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Yuran untuk setiap sem mengikut universiti masing-masing. Tempoh pembelajaran pula, ada 1 tahun, 1 setengah tahun dan paling lama 2 tahun. Biasanya, setiap semester kementerian Pelajaran Tinggi akan memperuntukkan elaun sebanyak RM1,250. Dan setiap Sem tempoh masa 4-5 bulan. Yuran pengajian dan penginapan bergantung kepada universiti masing-masing. Syarat-syarat kelayakan akan diambil kira berdasarkan keputusan SPM. 

Bermula tahun 2016, sijil Asasi telah diiktiraf untuk memohon perkerjaan di dalam negara.


Program Matrikulasi

Program Matrikulasi KPM merupakan program persediaan bagi pelajar Bumiputera lulusan Sijil Pelajaran Malaysia untuk melayakkan mereka untuk mengikuti kursus peringkat ijazah dalam bidang Sains, Teknologi dan Sastera Ikhtisas di universiti awam dan swasta. 

Biasanya tempoh pembelajaran ini Matrikulasi terbahagi kepada dua; satu tahun dan 2 tahun. 

Jurusan yang ditawarkan adalah Jurusan Sains, Jurusan Perakauanan dan Jurusan Meknikal. Berkenaan dengan yuran pengajian.

Jurusan Sains
  1. Program Satu Tahun : RM580
  2. Kolej MARA : RM500
  3. Program Dua Tahun : RM580
Jurusan Perakaunan
  1. Program Satu Tahun : RM530
  2. Kolej MARA : RM500
Aliran Teknikal
  • Program Satu Tahun : RM580

Mereka yang berjaya score berpeluang cerah untuk memohon course yang diminati, akan tetapi pelajar yang 'sederhana' berkemungkinan sukar untuk mendapatkan course yang diminati biasanya disebut 'dilelong'.

Program Tingkatan 6 (Pra-Universiti)

Lepasan SPM yang layak dan mencukupi syarat ke Tingkatan Enam (lulus SPM dengan mendapat kepujian sekurang-kurangnya dalam Bahasa Melayu dan perlu memenuhi syarat khas yang lain) akan ditawarkan secara automatik. Pelajar tidak perlu memohon. Kepada mereka yang tidak mendapat tawaran, pelajar boleh membuarayuan kemasukan dalam tempoh rayuan yang telah ditetapkan oleh KPM. Jurusan yang ditawarkan adalah Jurusan Sains dan Jurusan Kemanusiaan. 


Kelebihan Tingkatan 6


Berikut diantara kelebihan memasuki Tingkatan 6 :- 
  • Tingkatan 6 sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan, di antaranya adalah;
  • Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.
  • Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.
  • Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok.Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti.
  • Setiap subjek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek.

Ada yang berpendapat, pelajar tingkatan 6 mudah diterima masuk ke universiti awam berbanding dengan Matrikulasi.

May 31, 2016



Assalamualaikum w.b.t

Download Biology Notes For Matriculation  Students : Semester 2


There are some biology notes for matriculation students. Feel free to download by clicking the provided link below. I wish all the best to all of you. 
Download Biology Notes For Matriculation  Students : Semester 2






Mar 5, 2016


Assalamualaikum w.b.t

CARA SEMAK BIDANG YANG SESUAI DENGAN KEPUTUSAN SPM 2017/2018

Entri kali ni khas untuk semua adik-adik lepasan SPM. Melalui entri Syarat Kelayakan Ke Pusat Asasi UIAM, ramai yang bertanya "Layak ke saya nak apply bidang ni?" Jadi untuk memudahkan korang Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia telah menyediakan satu sistem yang dipanggil SISTEM SEMAK SYARAT AKADEMIK KE IPTA. Melalu sistem ni korang secara automatik tahu IPTA mana yang sesuai dengan keputusan SPM korang semua. Sebelum itu sistem ni mengikut syarat minimum yang dikehendaki oleh IPTA tersebut. Klik pada button klik dibawah. 



Mar 3, 2016


Assalamualaikum w.b.t

Contoh Soalan English Placement Test UIAM



Untuk Contoh Soalan EPT Korang boleh Download dengan klik pada Button Download di bawah:

Post kali ni khas untuk adik-adik yang berjaya menempatkan diri ke Pusat Asasi UIAM. Seperti yang korang sedia maklum, korang semua akan menduduki satu ujian English yang dinamakan English Placement Test (EPT). Jadi ini adalah contoh soalan yang seakan-akan EPT. Bukan 100% tapi adalah banyak persamaannya. Dan contoh ni diambil daripada carian pak cik google. Sebelum tu korang akan hadap 2 task. Task pertama berkaitan graf. Diorang boleh pilih samaada nak bagi line graph, pie chart, ataupun bar graph.

IELTS Writing Samples

IELTS Academic Writing Samples
BAR GRAPH

MODEL ANSWER:

The graphs compare the number of deaths caused by six diseases in Someland in 1990 with the amount of research funding allocated to each of those diseases. It can be clearly seen that the amount of research funding in many cases did not correlate with the seriousness of the disease in terms of numbers of deaths.



In 1990 there were around 0.2 million deaths from AIDS, 0.1 million deaths from leprosy, 0.3 million deaths from tropical diseases, 0.5 million deaths from diarrhoea, 0.4 million deaths from malaria and 1.8 million deaths from TB. These figures can be contrasted with the amount of funding allocated for each disease. In 1990 AIDS received 180 million dollars in research funding, leprosy 80 million dollars in research funding, tropical diseases 79 million dollars in research funding, diarrhoea 60 million dollars in research funding, malaria 50 million dollars and TB 20 million dollars in research funding.



In conclusion it is clear that funding allocation for disease research in Someland is not wholly determined by the number of deaths for which each disease is responsible in a given year.



IELTS
LINE GRAPH

MODEL ANSWER: 

The graph shows the number of cases of X disease in Someland between the years 1960 and 1995. As an overall trend, it is clear that the number of cases of the disease increased fairly rapidly until the mid seventies, remained constant for around a decade at 500 cases before dropping to zero in the late 80s.


  In 1960, the number of cases stood at approximately 100. That number rose steadily to 200 by 1969 and then more sharply to 500 in 1977. At this point the number of cases remained stable until 1984 before plummeting to zero by 1988. From 1988 to 1995 Someland was free of the disease.



In conclusion, the graph shows that the disease was increasingly prevalent until the 1980s when it was eradicated from Someland.




TASK 2

Untuk task 2, biasanya soalan dalam bentuk opinion. Korang kena bagi pendapat korang mengenai topik yang telah diberikan. Biasanya cukup sekadar 4-5 perenggan, kalau boleh jangan lebih daripada 4-5 perenggan ni. Untuk pengolahan perenggan:


Perenggan pertama: Introduction
Perenggan ke-2, ke-3, ke-4 : Isi-Isi korang (Pendapat korang) 
Perenggan terakhir: Conclusion 


Contoh-contoh soalan:

  • Some say that the internet is making the world smaller by bringing people together. To what extent do to you agree that the internet is making it easier for people to communicate with one another.
  • In many countries children are engaged in some kind of paid work. Some people regard this as completely wrong, while others consider it as valuable work experience, important for learning and taking responsibility. What is your opinion on this?
  • Internet when used as a source of information, has more drawbacks than advantages. To what extent do you agree with this statement?




Feb 27, 2016


Assalamualaikum w.b.t

PERSEDIAAN UNTUK KE PUSAT ASASI


Entri kali ini khas untuk adik-adik yang bercadang ataupun telah mendapat tawaran ke pusat asasi di mana-mana pusat asasi pengajian tinggi Malaysia. Mesti korang kusut, serabut, cuak,etc berkaitan persediaan apa yang patut dibuat sebelum selamat menjalani kehidupan di tempat yang baru. Jadi meh sini 'abang' nak bagi sikit perkongsian dengan korang semua. Sebelum nak ingatkan korang mungkin entri ni bias untuk bakal-bakal student asasi UIAM (CFSIIUM). Apa yang perlu dibuat sebelum ke pusat asasi?

1. Pastikan korang lengkapkan semua borang-borang yang berkaitan dan lisatkan semua dokumen yang dikehendaki. Part ni korang perlu alert untuk memastikan takde sebarang masalah semasa proses pendaftaran. Biasalah masa nak daftar tu confirm ramai orang. Jadi untuk mengelak daripada sebarang perkara yang menyusahkan korang siapkan semuanya dirumah anda. Untuk menjadikan ianya lebih sistematik sediakan satu fail untuk letak segala borang dan dokumen yang dikehendaki semasa pendaftaran. 

2. Sediakan gambar berukuran passport yang cukup. Kalau boleh sediakan banyak sikit. Sebabnya untuk memudahkan korang. Manalah tahu time daftar tu tetiba ada borang tambahan yang memerlukan korang untuk lampirkan sekali dengan gambar.

3. Perkakasan: Baju, seluar, baldi, iron, dan seangkatan dengannya. First baju dan seluar, korang agaklah banyak mana baju yang korang perlu bawa. Rasanya cukup untuk pakai seminggu. Lepas tu basuhlah untuk dipakai minggu-minggu seterusnya. Baldi, kalau korang taknak bawa dari rumah pon takpe, sebab biasanya korang boleh dapatkan baldi di kiosk-kiosk yang terdekat. Iron? Rasanya lelaki jarang sangat nak gosok baju. Kalau pempuan mungkin digalakkan untuk bawa iron. Tapi biasanya tentu salah sorang roommate korang dah bawa. Jadi pandai-pandailah share dengan diorang. Satu lagi bantal. Jangan lupa untuk bawa bantal dan cadar. Memang benda ni tak disediakan untuk korang. Hanya katil dan tilam sahaja yang ada. :)

4. Yang ni khas untuk student asasi UIAM. Biasanya korang akan ada 3 exam time minggu sua kenal (ta'aruf week). Yang pertama English Placement Test(EPT), Arabic Placement Test(APT) dan tilawah test. Untuk yang EPT korang bolehlah ushar soalan muet. Biasanya ada 2 bahagian; yang pertama karangan mengenai graf. Korang kena describe graf tu menaik, menurun, mendatar. Bahagian kedua karangan mengenai opinion. Untuk APT, rasanya bagi student yang ada background arabic tak susah. Untuk korang yang langsung tak pernah belajar arab satu je yang boleh buat iaitu redho. Hihihi (Aku dulu tinggal kosong macam tu je). Tilawah test korang kena baca al-Quran. Biasanya Ustaz akan ambil mana-mana ayat dari quran. Korang biasanya akan baca 2-3 ayat je. :D

5. Laptop. Jika tanya pendapat aku ianya satu pilihan. Nak bawa pun okay takde pon okay. Sebabnya, untuk peringkat asasi assignment takdelah banyak yang memerlukan korang untuk guna laptop. Kalau ada pon korang boleh je pergi guna komputer yang disediakan di lab-lab komputer. Tapi kalau ada ianya satu bonus untuk korang.


6. Duit/perbelanjaan?? Mungkin korang perlukan sedikit pencerahan. Setiap pelajar samaada di matrikulasi ataupun asasi korang akan diberikan elaun oleh KPTM yang berupa wang poket. Biasanya RM250 sebulan dan akan dimasukkan ke dalam akaun bank korang untuk cukup satu sem dalam RM1100++. Jadi pandai-pandailah berjimat-cermat. 


Feb 26, 2016


Assalamualaikum w.b.t

INTRODUCTION TO SOLID STATE PHYSICS- CHARLES KITTEL 8TH EDITION

For those who really need this book. Now it available for all of you and feel free to download this book by clicking the button download below. :D

Aug 5, 2015

Assalamualaikum w.b.t



DOWNLOAD BIOLOGY NOTES FOR MATRICULATION STUDENTS: 1st Semester




There are some biology notes for matriculation students. Feel free to download by clicking the provided link below. I wish all the best to all of you. Have fun to learn biology because biology is about our life.

DOWNLOAD BIOLOGY NOTES FOR MATRICULATION STUDENTS: 1st Semester


Aug 4, 2015

Assalamualaikum w.b.t


First Semester: Download Chemistry Lecture Notes for Matriculation Students



Special for matriculation 1st semester students, feel free to download all notes for chemistry subject. But, please check either the syllabus still same as the distributed notes or not. Click the provided link below. 

 Download Chemistry Lecture Notes for Matriculation Students