Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Nov 7, 2016

Assalamualaikum w.b.t



Mungkin kau perlukan tajuk itu. Tajuk untuk memberi gambaran tentang satu perasaan mungkin? Tapi bila hati berbisik, "Biarlah ia tanpa tajuk". Agar kau tak terus menangis walaupun kau meraung dalam diam. Cis! Apakah ini? Biarlah ia berlalu. Biarkan ia tanpa tajuk walaupun kau pernah menjudulnya satu tika yang lalu. 

Nov 4, 2016

Assalamualaikum w.b.t



Kerana kau sebahagian dari kenangan itu. Terus kumpul banyak mana kudrat dan semangat. Jangan pernah sesekali merasa lemah dan payah untuk berpaut. Duhai sebahagian kenangan kecilku, moga dirimu terus tabah melawan musuh yang masih lagi samar-samar dalam diam. Doaku sentiasa mengiringi. Teruskanlah! 

Oct 25, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Yang Ke-1000


Yang Ke-1000. Jumlah entry aku nak dekat 4 tahun berblog. Yes. 4 Tahun. Satu tempoh masa yang lama. Mungkin kalau dilihat pada angka 4 itu suatu yang kecil. Tapi cuba ditukar kepada hari. 365hari x 4 = 1460 hari aku menjadi seorang blogger picisan. Moga angka ke-1000 ini menjadikan aku untuk terus berblog. a

Oct 8, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Happy Weekend!


Happy Weekend guys! Dan Selamat Hari Sukan Negara. Moga masa kita terisi dengan sesuatu yang buat kita bahagia. Hari ni, hanya melepak puas, hari bermalas lepas mengharungi minggu yang memenatkan. Selamat beristirahat untuk kalian semua. Semoga yang baik-baik untuk kita semua. ^^







Oct 4, 2016

Assalamualaikum w.b.t



Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan Port Dickson | Pertamanya terima kasih kat PM untuk program 'Bonding 1.25', Popo. Kau memang terbaik!(Kot-kot terjumpa post ni kan. hehe). Program yang tak tersengaja dirancang. Sehari sebelum pergi masih lagi tak nampak bayang-bayang nak sampai sini sebabnya ramai yang tak boleh join. Kitaorang bertolak dari UIAM pukul 6.30 pagi, mengikut plan pukul 6 dah siap sedia nak bertolak. Sampai awal taklah panas sangat nak sampai puncak bukit ni. Sebelum sampai kat sini boleh pula tersesat. Masuk jalan mana entah! Kanan kiri pokok kelapa sawit. Jadi, pusing balik cari jalan. Dekat 30 minit baru jumpa jalan yang lurus! Kahkah 


Ahli-ahli jemaah yang available! Yang lain busy buat lab report! Hahahaha. Parking pon boleh tahan penuhnya tapi takdelah padat sangat. Sebelum masuk, bayaran RM1.00 dikenakan. Sehinggit je kot. Murah kan?? Tapi bila sampai puncak view memang baik! Sebelum naik memang semua excited! Nak sampai puncak adalah cerita disebaliknya. Ada yang nak muntah, pening, tapi duduk relax kejap semua dah kecoh balik. Untuk mendaki, lebih kurang 40 minit kot. Nak ke puncak, korang boleh pilih nak ikut mana. Ada 3 jalan. Yang mencabar siap turun cerum pastu panjat batu untuk ke puncak. Yang paling senang, tak perlu nak bersusah-payah. Panjat kejap terus sampai ke puncak. 



Jadi, kitorang semua nak try yang paling susah. Bajet ingatkan taklah susah sangat. Turun punya turun tak sampai-sampai. Hahahaha. Sampai satu point korang boleh pilih nak pegi kiri atau kanan. Yang kanan boleh lepak tepi pantai. Yang kiri tulah korang kena panjat batu untuk ke puncak. Boleh tahan tinggi jugak. Aku? Aku bedal yang jalan kiri. Serius, aku taklah bayang kena panjat batu tu. Kihkih.



Sebelum naik dah fikir "nak naik ke tak". Takpe akal aku kata try dulu. Boleh punya. Sampai satu point aku dah tak tahu nak letak kaki kat mana. Serious! Turun baliklah. Tengok bawah. Aiyoyoyo. Kalau aku turun lagilah sakit. Nasiblah ada pak cik kat belakang tu support sikit. Aku tengok steps anak buah dia jelah. First time aku mendaki. Dulu nak buat 'Wall Climbing' pon takut. Hahahaha. Nak tak nak redah jugalah. 





Dah berpuluh satu baju + Seluar sampai juga. Aku pon macam tak caya boleh panjat. Alhamdulillah takde perkara yang buruk berlaku semuanya selamat. Lepas ni nak panjat kena fikir dua kita kali juga. Hari ni satu badan sakit. Nak Jalan+Turun naik tangga seksa. Urat-urat dah macam tegang semua. Biasalah beginner! #JanganKecam. #TeamBelahanJiwa #Bonding1.25 #Materials141




Oct 2, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Pada Suatu Senja


Pada Suatu Senja. Sedang aku berjalan melewati denai yang memanjang, mata tertangkap sekawan pipit yang galak berterbangan. Aku berbisik, bebasnya engkau wahai sang burung. Melebarkan kepak menyentuh langit nan jingga. Sedangkan aku masih bercelaru menambah, menolak, mendarat soal erti sebuah hidup. 

Sedang leka melihat kebebasan si burung, sergah sang helang gagah perkasa menawan. Aku terfikir, mungkin kebebasan itu memang sementara. Perlahan-lahan belajar membawa diri. Sampai di hujung denai yang lurus, ada cabang yang menanti. Cabang kanan ataupun kiri patut aku lalui? 

Oct 1, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Permulaan Muharam 1438


Awal Muharam 1438. Tahun baru dalam Islam. Banyak yang berlaku tahun lalu. Moga tahun 1438 Hijrah lebih baik daripada tahun yang lalu. Moga tingkah laku lebih terjaga. Kata-kata disusun rapi mengelak berbekas di hati. Secara jujurnya, aku mengharapkan tahun ini ada sesuatu yang aku berjaya untuk hijrah kan. Memang bukan senang untuk berhijrah. Kalau hati tak kuat mampu untuk menyimpang ke lembah yang lama.

Salam Awal Muharam untuk korang semua. Moga yang tercatiti oleh penjaga kanan lebih banyak dari yang kiri. InshaaAllah sesama kita untuk memperbaiki diri untuk sinar yang lebih jelas. Moga niat untuk terus berada di jalan lurus itu dipermudahkan olehNya. 
Assalamualaikum w.b.t

Bicara Ombak Dan Pantai


Bicara Ombak dan Pantai. Moga engkau terus berbicara kemas, berbisik lembut di telinga. Tidak mudah untuk menjadi ombak. Terpaksa berganas ditepian pantai. Tapi itulah ombak. Tak mudah bagi pantai. Bersabar dengan ganasnya ombak. Tapi belajar dari Ombak dan Pantai. Sentiasa bersama. Tidak bermusuhan. Manakan pantai berpisah dengan ombak. Walaupun sentiasa dibadai rakus ombak. Pantai tetap sudi berteman.

Itulah alam. Lumrah yang sudah tertulis. Engkau? Ya, engkau belajar daripada mereka. Persetankan ego nun tinggi menjulang. Yang kalah tak selalunya mereka yang menyerah. Menyerah untuk kebaikkan itu satu pengorbanan bukan?

Sep 23, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Bermain Dengan Perasaan


Satu perkara yang paling engkau takut dan tak suka. Berbisik dari hati untuk mempengaruhi minda. Tapi itu kenyataan. Bila hadir, sekeliling rasa janggal. Engkau cuba untuk terus memujuk perasaan tapi gagal. Dunia bertukar pelik, manusia sekeliling dikatakan binatang! Hidup dalam dunia ciptaan sendiri.

Kau cuba untuk keluar. Mencari cahaya dicelah-celah kesamaran. Tapi tetap gelap. Dalam keperitan dan kegelapan itu, terhulur satu tangan. Perasaan kau terus berbisik : "Perlukah engkau menyambut huluran itu?" 

Sep 19, 2016

Assalamualaikum w.b.t



Alhamdulillah. Dekat seminggu tak update blog. Beku, kosong, kaku bila mata menangkap skrin laptop dan jari menyentuh keyboard. InshaaAllah moga segala hal kita diberi kelancaran olehNya. Seminggu beraya kat rumah pulun daging habis-habisan. Moga pagi ini membawa aura yang positif untuk kita semua. 

Pilihan Hari ini :


Pagi ni baru terbaca Kisah Sedih ni. Takziah dan Al-fatihah. InshaaAllah menjadi anak Syurga. 

Sep 6, 2016

Assalamualaikum w.b.t

ikhwan yusuff Blog

Tayang header baru jap. Ya, permulaan tahun ke-3. Alhamdulillah, pejam celik dah tahun ke-3 Degree. 3 Semester yang masih berbaki sebelum mendapat segulung ijazah Kejuruteraan majoring in Materials Engineering. Banyak yang aku dapat hampir 5 Tahun berada di UIAM, 2 Tahun Asasi dan selebihnya Degree. Soalan-soalan panas pun ada juga yang sampai kat telinga. 

Saudara : "Dah habis belajar?"
Aku : "Belum, masih lagi di Uia."
Saudara : "Lama beno belajar. Berapa tahun lagi?"
Aku : "2 Tahun."
Saudara : "Lama, baiklah kerja terus."

**LOL

Antara babak yang aku alami. Kawan-kawan yang sama batch dengan aku time SPM sekarang dah Final Year. Aku setahun tertinggal kat belakang. Bila jumpa, ehhh kau tahun berapa? Berapa tahun lagi tinggal? 2 tahun. **Krik..Krik..

Sebelum, aku decide nak masuk Asasi UIA aku pernah terfikir nak pilih matrik takpun form 6. Sebabnya, cita-cita asal nak jadi cikgu Bahasa Melayu. Sebab tu aku ada perancangan nak masuk form 6. Tapi, bila dah fikir masak-masak Asasi Uia jugak yang dipilih. Cikgu sekolah menengah aku ada cakap : "Kalau awak masuk Matrik dah nak habis dah Blaja."



Apa pun aku bersyukur pilih UIAM sebabnya bila difikirkan banyak hikmah disebaliknya. Moga tahun ke-3 ni lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. InshaaAllah moga hati lebih Sado, Iman lebih kemas berpaut dalam hati. InshaaAllah. ^^

Sep 5, 2016

Assalamualaikum w.b.t


Adakalanya ingin sekali aku hadir ia dalam bentuk kepingan dan cebisan. Kepingan yang mudah untuk ditatang saat mana rindu bersarang. Cebisan yang mudah untuk dibuang jejak, ditumbuk lumat agar dendam kesumat terbalas puas. 

Tapi kepingan tak selalunya lengkap. Tika hilang bertukar cacat. Cebisan tak semestinya lumat, tika teringat pedih menyengat. Jadi, kepingan takkan terus menyinar dan cebisan takkan terus menghilang dalam kelam. Simpan, pahat, padam kepingan dan cebisan kemas-kemas. 




Sep 3, 2016

Assalamualaikum w.b.t


Penghujung 3 Bulan!



Penghujung 3 Bulan. Perasaan? Jujur bercampur-campur. Malas, excited, Sedih, resah, gelisah semua ada. Selamat datang Sem baru, Lecturer Baru, Subjek Baru dan semua yang baru. Moga yang datang hanya yang baik-baik saja. Amin. 

Sep 2, 2016

Assalamualaikum w.b.t





Pernah kesusahan, kekecewaan melanda diri korang? Rasa macam dunia nak berputar 360 darjah. Bila percintaan putus dipertengahan jalan rasa hidup dah takde makna. Mulalah hati berbisik "Baik mati lebih senang". Senang benar hati berbicara. Hakikatnya tahukan kita macam mana mati itu. Cukupkah bekalan amal yang akan dibawa. Itulah kita bila satu masalah yang datang macam-macam idea dan hasutan jahat yang diterima oleh hati. Tapi pernah tak kita terfikir, "mengapa aku tak cari hikmah dalam kepayahan, penderitaan dan kekecewaan itu?". Sebabnya hidup ini satu anugerah untuk kita, tempat untuk menanam sebanyak mana pokok bagi mendapat dan memungut hasil kelak.

Hikmah itu senang konsepnya. Bila dalam diri dah ditanam kemas-kemas setiap yang berlaku ada sebab mengapa ianya berlaku. Mungkin adakala kita memang mudah naik hantu, terlalu beremosi sehingga konsep untuk mencari hikmah ini kita lupanya. Sebabnya kita lalai dari mengingat kita hanya seorang manusia. Kita cuma merancang dan hanya Allah yang menentukannya. Perancangan Allah itu teliti dan Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Dalam al-quran ada menyebut:

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Surah al-Baqarah: 286)
Itulah kasihnya Allah akan hamba-hambaNya. Setiap beban,kepayahan yang kita dapat itu mampu untuk kita hadapinya. Tapi bila diri dah lalai dari mengingati tuhan yang satu, akal tak akan dapat berfikir dengan rasional. Rasa, diri kita yang paling malang. Jiwa berkata macam mana nak hadap semua benda ini. Susah, hati gundah. Mengapa? Sebabya, kita lupa untuk meminta pertolongan dari Allah. 

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk." (Surah al-Baqarah: 45)

Kata kuncinya mudah. Berbalik kembali kepada landasan yang betul. Cari hikmah pada setiap yang berlaku. Susah-senang kita jangan lupa untuk kita kembali kepada Allah iaitu Tuhan Yang Maha Perkasa. Kerana Dialah tempat kita berharap dan bergantung. Dinyatakan dalam al-Quran:

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka." (Surah at-Taubah: 111)

Aug 15, 2016

Assalamualaikum w.b.t



Tengok dari pandangan atas macam note book. Apa sebenarnya Bluboo Picasso ni? Bluboo Picasso merupakan Brand electronic yang asalnya dari Negara China. Aku tertarik dengan spec Handset Bluboo Picasso ni. Boleh dikatakan menepati ciri-ciri Handset yang menjadi idaman dan yang penting harganya rendah! Harga yang standard di Malaysia dalam RM400. Jadi ushar di Lazada boleh dibeli dengan harga RM297. Jadi, disebabkan handset aku sekarang dah memang nazak aku decide untuk angkat Handset ni. Daripada RM297 aku dapat pulak diskaun sebanyak RM15. Tengok spec dan features Handset ni:

Spec and Features Bluboo Picasso 



Berpuas Hati dengan Service Dari lazada


Alhamdulillah, ketiga-tiga barang aku order dah selamat sampai. Setakat ni memang aku berpuas hati dengan service yang diberikan oleh pihak lazada. Handset ni pun, ikutkan time line yang diberikan, order akan dijangka sampai 19/Ogos - 25/Ogos/2016. Maksudnya, aku receive order aku lebih awal. Jadi, jangan bimbang untuk berbelanja di lazada.com.my . ^^ 


Aug 12, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Pengalaman Membeli Di Lazada.com.my


First time aku membeli di lazada dengan cara pemindahan wang. Sebelum ni kalau di Gombak aku guna service COD je, aku rasa lebih selamat dengan cara ni. Disebabkan masih lagi cuti Sem dan area aku ni memang takde service COD aku beranikan diri juga nak buat pembayaran dengan cara Internet Banking. Aku ada juga terbaca, katanya lazada ni kalau bab-bab hantar barang melalui pos banyak juga masalahnya. Tapi tu kata orang, jadi meh sini baca review aku mengenai lazada nak-nak yang masih was-was mengenai perkhidmatan yang disediakan oleh lazada.

Pengalaman Membeli Di Lazada.com.my


Seperti yang kita sedia maklum, search je apa barang yang korang nak memang bersepah kat lazada dan harganya memang berpatutan. Aku decide nak beli basikal di lazada. Dah lama sebenarnya nak cari basikal ni. Sebelum beli aku email customer service diorang tanya semua barang memang diorang hantar direct ke rumah atau aku yang sendiri kena ambil kat mana-mana tempat yang diorang spesifikkan. Dalam masa 48jam, aku dapat call dari pihak lazada dan staff lazada tu cakap memang semua barang akan terus dihantar ke rumah. Tak perlu risau, siap cakap kalau ada masalah penghantaran hubungi diorang balik. Terjawab persoalan.

Jadi, 4/Ogos/2016, aku angkat sebuah basikal dan Handset Lenovo A1000 untuk mak aku. Harganya juga jauh lebih murah kalau nak dibandingkan jika aku beli di mana-mana kedai. Time line untuk order aku sampai yang pihak lazada bagi antara 06 ogos - 09 ogos 2016. Tup-tup petang 07/Ogos/2016 basikal aku sampai yang dihantar melalui GDex. Cuma Handset tu aku dapat pada petang 11/Ogos/2016 yang dihantar menggunakan pos laju. Diorang place barang memang cepat. Dan mungkin kalau lambat pun disebabkan masalah daripada pihak delivery. Pada yang penting barang yang diorder memang okay takdelah cacat kat mana-mana.

Jadi, jangan takut untuk membeli di Lazada terutamanya takut barang tu tak sampai etc. Kalau ada masalah terus je hubungi customer service diorang. InshaaAllah akan di bantu. Aku rate aku untuk lazada 8/10. Tengah tunggu satu lagi barang yang dijangka akan dapat pada 19 haribulan ni. Sekian. ^^


Aug 10, 2016

Assalamualaikum w.b.t

Tukar Nama Ester ke Chombi


Apa yang bertukar? Sebenarnya nama anak bulus ni. Masa awal-awal dulu aku namakan dia ni Ester. Tapi bila panggil nama ni, dia buat tak tahu je. Mungkin tak biasa lagi kot. Pastu ayah aku panggil pulak Chombi. Ni macam pengaruh drama Mak Cun. Bila dah biasa panggil Chombi macam comel pula. Jadi daripada nama Ester aku tukar kepada Chombi. 

Sebelum ni aku ada tulis pasal Si Chombi ni. Selalu gaduh dengan 2 ekor lagi anak bulus aku. Selalu nak lompat pagar sebabnya nak balik rumah tuan lama dia. Tetiba nak dekat seminggu dia tak makan. Serious kurus gila. Ingat dah tak lama. Jadi ikhtiar terakhir aku bagi minum ubat gamat. Alhamdulillah, sekarang dah okay dan dah makin mesra dengan Si Abu dan Si Uteh. Dah boleh makan dalam satu bekas. Bertambah pokemon aku lagi satu. kihkih