Apr 15, 2017

Apr 9, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Live Streaming Final Celcom Axiata Badminton  Malaysia Open [ Lee Chong Wei Vs Lin Dan]

Live Streaming Final Celcom Axiata Badminton  Malaysia Open 2017 | Aksi final Badminton Celcom Axiata Terbuka Malaysia. Berlawanan yang menampilkan bertembungan Datuk Lee Chong Wei Vs Lin dan menjadi perlawanan tumpuan. Live Streaming Final Celcom Axiata Badminton  Malaysia Open [ Lee Chong Wei Vs Lin Dan] pada pautan di bawah :

Apr 8, 2017

Assalamualaikum w.b.t




Separuh Akhir Badminton Celcom Axiata Terbuka Malaysia 2017 | Badminton Terbuka Malaysia 2017 memasuki peringkat separuh Akhir. Hanya satu wakil negara berjaya menempatkan diri ke peringkat separuh akhir menerusi Perseorangan Lelaki, Datuk Wira Lee Chong Wei. Selamat Maju jaya buat Datuk Lee Chong Wei. Berikut adalah Jadual Perlawanan Separuh Akhir Badminton Terbuka Malaysia 2017 :


Record Pertemuan Datuk Lee Chong Wei Vs Wong Wing Ki Vicent


Live Score : Malaysia Open 2017






Assalamualaikum w.b.t

[Video] Pesakit Mengamuk Terpaksa Tunggu Sejam Untuk Dapatkan Rawatan


[Video] Pesakit Mengamuk Terpaksa Tunggu Sejam Untuk Dapatkan Rawatan | Viral apabila video berdurasi 1.08 minit yang memaparkan seorang pesakit 'panas' kerana lambat mendapat rawatan. Ramai netizen memberi response yang menyelar tindakkan lelaki ini. Mungkin sesetengah individu terlepas pandang macam mana sibuk doktor mahupun MA yang lain terpaksa handle begitu banyak kes setiap hari. Apa yang penting Sabar jelah ehh.. 😊😊😊



Apr 2, 2017


Assalamualaikum w.b.t



Live Streaming Mentor Milenia 2017 Minggu 9 | Tonton persembahan daripada Protege yang bersaing untuk minggu ke 9 mentor Milenia 2017. Rancangan realiti yang ditayangkan menerusi TV3. Menampilkan Hazama, Tomok, Akim Ahmad dan Black melaku mentor. 








Assalamualaikum w.b.t

Lazada Big Baby Fair Blogger Contest


Lazada Big Baby Fair Blogger Contest | Lazada memang terbaik! Sebelum ni sale super duper sempena birthday dan kali ni bersambung the Lazada Big Baby Fair. Untuk Mommy dan daddy kat luar sana jangan lupa ambil peluang ni. Lazada menawarkan diskaun untuk korang sehingga 85% bermula 27 March 2017 hingga 2 April 2017. Wow bukan?? Jadi cepat-cepat borang kat Lazada sekarang → Big Baby Fair Lazada.

Jadi untuk blogger juga, lazada sediakan contest iaitu Lazada Big Baby Fair Blogger Contest! RM500 voucher untuk 6 orang pemenang. Manalah tau bertuah kan? Nak join? Jom Lazada Big Baby Fair Blogger Contest 


1- What is your favourite brand of diapers for your baby (or future baby)? 



Sekarang takde anak lagi, memang tak tahu sangat mengenai semua ni. Tapi Petpet yang menjadi pilihan. Dapatkan segera di lazada Petpet Jumbo Pack dengan Harga terbaik!!

2- What is your favourite choice of baby formula for your baby (or future baby)? 



S26 Gold Promise 1.8KG di lazada. :D


Tengok dari sudut kelebihan S26 Gold memang terbaik dan menarik minat ibu bapa untuk memilih produk ini. Antaranya :

  • Contains higher * levels of DHA, Lutein and Choline 
  • Added with Oligofructose, a soluble dietary fibre.
  • Contains high-quality whey-protein including alpha-lactalbumin
  • Contains 5 Nucleotides











3-  Choose 1 product from Lazada Malaysia you'd like to get for your children (or future children). 






Satu product from lazada.. Ermmm.. of course Stroller cute ni.. hihihihi..




Mar 14, 2017

Mar 13, 2017










Assalamualaikum w.b.t

Lazada Birthday Blogger Contest


Sebut je Lazada, sudah tergambar bermacam-macam produk yang mampu dibeli dengan harga yang berpatutan disamping kualiti tiptop! Rasanya tipu kalau penggemar shopping secara online tidak mengenali LAZADA. Tahun ini merupakan ulang tahun ke-5 LAZADA sebagai Laman terbesar yang menyediakan perkhidmatan shopping diatas talian, Klik je barang nak diminati terus sampai ke rumah anda semua. Jadi, bersempana Ulang tahun ke-5 LAZADA, LAZADA BIRTHDAY SALE akan berlangsung pada 22-24 Mac ini. Jadi, korang dah boleh bookmark kan tarikh ini untuk mendapatkan kejutan terbesar dari LAZADA!  


Mengapa LAZADA ??? 







Dengan lambakan laman shopping diatas talian, Lazada tetap menjadi yang pertama. Sebab?? Nak listkan banyak, antaranya :

1) Harga
  • Harga yang ditawarkan memang sangat-sangat berpatutan. Senang cerita, harga mampu milik. Dengan kos yang rendah aku mampu dapatkan barang yang diinginkan. 
2) Kualiti
  • Kualiti yang terjamin. Ikut pengalaman aku sendiri, setiap barang yang sampai ke tangan memang dalam konsidi yang sangat-sangat memuaskan. Tambahan pula, proses penghantaran yang menepati timeline yang diberikan.
3) Diskuan yang PADU!!
  • Setiap barang memang diberikan diskaun yang begitu banyak! Pernah aku beri telefon hanya dengan harga serendah RM150 nak bandingkan dengan kedai kat luar memang tak dapat. Alhamdulillah, sampai sekarang masih lagi elok untuk digunakan. :D


Top 3 Produk Pilihan daripada LAZADA




Cat Cage (3 Layers). Dah lama Ushar 'barang' ni. Tujuan untuk anak-anak bulus kat rumah. Nanti dah beli lenalah diorang tidur malam-malam. 😄😄😄



Exercise Fitness Bicycle. Dari dulu berangan-angan untuk dapatkan benda ni. Manalah tahu rezeki menang contest, bolehlah angkat satu! Hihihihi

BLUBOO Maya MAX Smartphone. Sangat-sangat berkenan dengan design dan features this phone! Nak satu boleh?? kihkih
Cadangan Penambahbaikan







Untuk penambahbaikan mungkin LAZADA membenarkan pelanggan untuk memilih perkhidmatan pos yang mereka suka. Sebabnya, untuk sesetengah tempat banyak perkhidmatan pos yang menggunakan pihak ke-3 dalam proses penghantaran barang. Yang kedua, tambahkan lagi senarai bank yang boleh digunakan untuk online banking. 


Birthday Wish!!








Happy Birthday Lazada!!! Moga Lazada terus memberikan perkhidmatan yang memuaskan untuk pelanggan. Salam Sukses buat Lazada dan semoga Lazada terus bertakhta di hati penggemar Online Shopping! 

Feb 24, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Live Streaming Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 2


Live Streaming Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 2 | Rancangan realiti yang menampilkan pelawak-pelawak dari Malaysia, Indonesia dan Singapura berentap untuk merebut kejuaraan. Live Streaming Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 2 pada pautan di bawah :


**Live Streaming akan bermula pada pukul 10 malam

Feb 19, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Perbezaan Antara Matrikulasi, Asasi dan Tingkatan 6 (Pra-Universiti)


Sedikit perkongsian dengan adik-adik sekalian. Memandangkan keputusan SPM bakal diketahuan dalam masa terdekat, mungkin ada yang keliru untuk menyambung pelajaran di peringkat Asasi, Matrikulasi, dan tingkatan 6 (PraU). Mana yang terbaik untuk korang pilih sebelum melangkah ke peringkat seterus. Entri ini bukan untuk membanding mana-mana Institusi kerana belajar di mana-mana adalah sama. Yang membezakan hanyalah semangat kita untuk belajar. 

PUSAT ASASI

Biasanya dikendalikan di bawah universiti awam/swasta. Apa yang menarik mengenai program Asasi, pelajarnya sudah bernaung di bawah Universiti tersebut. Senang kata, sebelah kaki dah confirm ke universit tersebut. Antara Universiti awam yang memilik program Asasi meraka adalah:

1- Universiti Malaya (UM)
2- Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
3- Universiti Putra Malaysia (UPM)
4- Universiti Teknologi MARA (UiTM)
5- Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Yuran untuk setiap sem mengikut universiti masing-masing. Tempoh pembelajaran pula, ada 1 tahun, 1 setengah tahun dan paling lama 2 tahun. Biasanya, setiap semester kementerian Pelajaran Tinggi akan memperuntukkan elaun sebanyak RM1,250. Dan setiap Sem tempoh masa 4-5 bulan. Yuran pengajian dan penginapan bergantung kepada universiti masing-masing. Syarat-syarat kelayakan akan diambil kira berdasarkan keputusan SPM. 

Bermula tahun 2016, sijil Asasi telah diiktiraf untuk memohon perkerjaan di dalam negara.


Program Matrikulasi

Program Matrikulasi KPM merupakan program persediaan bagi pelajar Bumiputera lulusan Sijil Pelajaran Malaysia untuk melayakkan mereka untuk mengikuti kursus peringkat ijazah dalam bidang Sains, Teknologi dan Sastera Ikhtisas di universiti awam dan swasta. 

Biasanya tempoh pembelajaran ini Matrikulasi terbahagi kepada dua; satu tahun dan 2 tahun. 

Jurusan yang ditawarkan adalah Jurusan Sains, Jurusan Perakauanan dan Jurusan Meknikal. Berkenaan dengan yuran pengajian.

Jurusan Sains
  1. Program Satu Tahun : RM580
  2. Kolej MARA : RM500
  3. Program Dua Tahun : RM580
Jurusan Perakaunan
  1. Program Satu Tahun : RM530
  2. Kolej MARA : RM500
Aliran Teknikal
  • Program Satu Tahun : RM580

Mereka yang berjaya score berpeluang cerah untuk memohon course yang diminati, akan tetapi pelajar yang 'sederhana' berkemungkinan sukar untuk mendapatkan course yang diminati biasanya disebut 'dilelong'.

Program Tingkatan 6 (Pra-Universiti)

Lepasan SPM yang layak dan mencukupi syarat ke Tingkatan Enam (lulus SPM dengan mendapat kepujian sekurang-kurangnya dalam Bahasa Melayu dan perlu memenuhi syarat khas yang lain) akan ditawarkan secara automatik. Pelajar tidak perlu memohon. Kepada mereka yang tidak mendapat tawaran, pelajar boleh membuarayuan kemasukan dalam tempoh rayuan yang telah ditetapkan oleh KPM. Jurusan yang ditawarkan adalah Jurusan Sains dan Jurusan Kemanusiaan. 


Kelebihan Tingkatan 6


Berikut diantara kelebihan memasuki Tingkatan 6 :- 
  • Tingkatan 6 sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan, di antaranya adalah;
  • Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.
  • Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.
  • Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok.Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti.
  • Setiap subjek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek.

Ada yang berpendapat, pelajar tingkatan 6 mudah diterima masuk ke universiti awam berbanding dengan Matrikulasi.

Feb 18, 2017

Assalamualaikum w.b.t

Resepi Cheese Kek Meleleh - Mudah dan Sedap


Seperti biasa, resepi ini diambil daripada Resepi Snow Cake myresepi. Jadi, buat mereka yang masih mencari-cari resepi Cheese Kek Meleleh ni bolehlah cuba. Resepi Mudah Cheese Kek Meleleh.


Resepi Cheese Kek Meleleh


Bahan-bahan
  • 100 gram gula halus
  • 2 sudu makan ovelet
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram tepung hong kong
  • 60 gram tepung jagung
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • 1 sdt esen vanilla
  • UNTUK CREAM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul)
  • UNTUK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)


Cara-cara
  1. 1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
  2. 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. 3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  4. 4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
  5. 5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
  6. 6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  7. 7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  8. 8. Akhir sekali taburkan chedar cheese yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  9. 9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Assalamualaikum w.b.t



Alhamdulillah. Terasa baru ada ruang untuk bernafas. Weekend minggu ni memang aku manfaatkan untuk berehat panjang. Mana tidaknya, minggu yang bagi aku paling memenatkan. Penat fizikal tambah mental. Perah keringat otak untuk mencari idea product yang boleh dihasilkan melalui 'waste' dan yang penting ada hubungkait dengan application sebagai 'Material Engineer'.

Alhamdulillah, aku dapat ahli kumpulan yang bagus-bagus. Kredit kat korang semua! Jadi kami comeout dengan idea untuk hasilkan cement Board daripada Rice Husk (Sekam padi) + Buangan daripada kelapa Sawit (EFB Fiber). Harap semuanya berjalan lancar. Kalau rajin aku akan update process yang kitaorang buat. 😤😤😤

Akhir... Selamat Berhujung Minggu Untuk Korang Semua! Sekian
Assalamualaikum w.b.t

Tonton Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 1


Tonton Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 1 | Rancangan Lawak realiti dalam format pertandingan. Menggabungkan pelawak dari Malaysia, Singapura dan Indonesia bertanding merebut gelaran juara. Tonton Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 1 pada pautan di bawah:

Tonton Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 1