Bahan-Bahan:
Bahan-bahan A
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100ml fresh milk
- 60g tepung kek
- 20g tepung jagung
- 5 biji telur kuning
- ¼ tsp garam
- 5 biji telur putih
- ¼ tsp cream of tartar
- 120g gula halus
Cara Penyediaan:
- Cairkan bahan A menggunakan double boiler, kacau hingga sebati.
- Biarkan sejuk sedikit, masukkan bahan B & C dan kacau hingga sebati.
- Pukul telur putih bersama cream of tartar dan masukkan gula sedikit demi sedikit sampai jadi meringue.
- Masukkan adunan telur putih tadi kedalam adunan cheese sedikit demi seikit, gaul hingga sebati. Tuangkan ke dalam loyang kek.
- Bakarkan cheese cake dengan menggunakan water bath pada suhu 160 deg celcius untuk 15 minit, kurangkan suhu kepada 150 deg celcius and bakar untuk 45 minit.
- Turunkan suhu kepada 140 deg celcius and bakar sehingga atas kek jadi golden brown and, cucuk tengah kek untuk pastikan tengah kek masak atau tidak. Biarkan sejuk dan siap untuk dimakan.
Resepi Japanese Cheese Cake
Reviewed by Jejari Menaip
on
1:29:00 PM
Rating:
No comments: